PREUZMI ULAZNICU

Wellness centri starih Rimljana

Home»Novosti»Wellness centri starih Rimljana

Ono što mi danas poznajemo pod imenom wellness, bilo je starim Rimljanima nezaobilazan i izrazito važan dio svakodnevice. Nije postojao grad bez termi, koje se u potpunosti smatraju rimskim izumom. 

U njih su mogli odlaziti svi, i bogati i siromašni. U termama se družilo, jelo, sklapalo poslove, dogovaralo ratne akcije. O tome koliko su bile važne za Rimljane, dovoljno govori i Ciceronova izjava kako je zvuk gonga koji najavljuje otvaranje kupališta, milozvučniji od glasa filozofa u školi.

Kako je radni dan Rimljana započinjao zorom, u terme su odlazili prilično rano, već oko dva sata popodne. Ulaz u terme se plaćao, ali je cijena bila prilično razumna, kako bi kupanje bilo dostupno svima. Kupališta su bila luksuzno uređena, o čemu svjedoče i mnogobrojne ruševine i mozaici pronađeni na području nekadašnjeg Rimskog carstva.

Mozaik_1U termama se ostajalo po nekoliko sati, nakon čega su Rimljani odlazili kućama na opuštenu večeru. Sukladno ondašnjim običajima, terme su imale odvojene prostorije za žene i muškarce. Žene su u terme mogle ići samo u jutarnjim satima, kada tamo nije bilo muškaraca, a k tome su plaćale i dvostruku cijenu za korištenje termi.

Wellness se tada nazivao kupanjem, što je bio dug i složen postupak koji se odvijao grupno. Prvo bi se u svlačionici ostavljala odjeća i dnevne sandale u za to izgrađenim nišama i malim ormarićima. Mnogi su kupači dolazili u pratnji robova, koji su im nosili opremu u slučaju da im zatreba, ili su im čuvali odložene stvari. Iako ne postoje pisani zapisi o tome što su Rimljani odijevali prilikom posjeta termama, čini se da za razliku od Grka ipak nisu bili goli već su imali neke vrste tunika i posebne sandale koje su štitile noge od topline ugrijanih podova.

Apoditerium – svlačionica u kojoj se ostavljala odjeća i sandale

Palestra – vježbalište unutar termi, najčešće se nalazilo na otvorenom

Tepidarium – mjesto s toplim i ugrijanim zrakom gdje se je tijelo polako adaptiralo na više temperature kupanjem u mlakoj vodi

Caldarium – najtoplija prostorija unutar termi, kombinacija današnjih sauni i kupelji; vrela voda temperature iznad 40ºC sa 100% vlage služila je za otvaranje pora

Frigidarium – prostorija s manjim bazenom s hladnom vodom u kojem su se zatvarale pore i tu je završavao proces kupanja

Nakon što bi se odložila odjeća, prvo na redu bilo je vježbanje u palestri. Prije vježbanja tijelo se namazalo uljem, a vježbe su uključivale dizanje utega, hrvanje, igre loptom, trčanje ili plivanje u bazenu. Kako je nakon toga tijelo imalo naslage znoja i blata, a sapun u današnjem smislu riječi nije bio poznat, za skidanje blata s kože korištene su posebne strugalice izrađene od bronce ili željeza (strigili). Uz robove koji su nosili strigile, eterična ulja, žlicu za polijevanje vodom i ručnike, počelo je ono što mi danas poznajemo kao wellness.

Kupanje je započinjalo u tepidariumu, prostoriji s mlakim zrakom koja je imala grijane zidove i podove. Ondje se tijelo zagrijavalo i pripremalo za boravak u caldariumu. Caldarium je bio dio termi s najvišem temperaturom gdje se tijelo čistilo boravkom u ovećoj kadi ili pak manjim bazenom s vrlo zagrijanom vodom. Doza osvježenja stizala je iz male fontane, labruma, koji je po ugrijanim ramenima, vratovima i licima rimskih patricija lagano prskao mlaku vodu.Model rimskih termi

Nakon što bi završili tretmani visokim temperaturama, tijelo je polagano dolazilo na normalnu temperaturu u tepidariumu, da bi se nakon toga uranjalo u bazen s hladnom vodom u prostoriji nazvanoj frigidarium. U ostalim prostorijama u termama nalazile su se parne kupelji, kao i ondašnje varijante današnjih sauna, a obavljale su se i masaže eteričnim uljima.

Terme nisu bile važne samo zbog higijene, već su postale sastavni dio načina života. Nakon kupanja rimskim je građanima bilo omogućeno čitanje u bogato opremljenim knjižnicama, postojale su dvorane za rasprave, organizirani su nastupi pjesnika i umjetnika. Unutar termi nalazile su se i trgovine, što je pridonijelo da terme postanu jedno od najzanimljivijih mjesta za okupljanje i okrjepu duha i tijela. Ne biti u termama, značilo je biti na margini društvenih događanja!

 

 


Ulaz na sajam je besplatan za sve posjetitelje koji se prethodno prijave za posjet. Za prijavu su potrebne svega dvije minute vremena, pa Vas pozivamo da to učinite putem sljedećeg linka:

PREUZMI ULAZNICU

Prijavom za posjet prihvaćaju se opći uvjeti korištenja, a izjavu o privatnosti i zaštiti podataka možete pročitati ovdje.

 

Pratite sve vijesti i najave događaja vezanih uz sajam Relax Adria – prijavite se na naš newsletter!

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Comments are closed.

Widgets Magazine